Koninklijke foto’s

27 april 2015 t/m 20 september 2015
Vincent Mentzel in Het Hof

Een bijzondere tentoonstelling van fotojournalist Vincent Mentzel over de Koninklijke Familie. Aan de hand van een selectie uit het uitgebreide oeuvre van Mentzel wordt in Koninklijke foto’s – Vincent Mentzel in Het Hof een beeld geschetst van de Oranjes door de jaren heen. Gastconservator Charlotte van Lingen, curator Kunsthal, stelt de tentoonstelling samen.

Vincent Mentzel was jarenlang dé fotograaf van de Haagse politiek en is befaamd om zijn portretfotografie waarin hij iedere persoonlijkheid feilloos weet te treffen. Van leden van het Koninklijk Huis maakte hij honderden foto’s die intieme en persoonlijke portretten opleverden. De tentoonstelling toont een selectie van 94 toonaangevende foto’s die Mentzel in de loop der jaren van hen maakte.

Een rondleiding door de tentoonstelling door de fotograaf zelf. | Door: RTV Dordrecht

Met de komst van koning Willem-Alexander naar Dordrecht, waar de eerste Koningsdag nieuwe stijl werd gevierd, krijgt de eerste tijdelijke tentoonstelling in Het Hof van Nederland een oranje tintje. De keuze van het Dordrechts Museum om Vincent Mentzel voor deze expositie te vragen, ligt voor de hand. Hij werd immers de ‘Hoffotograaf’ van NRC Handelsblad genoemd, een eretitel die hij had verworven door ruim veertig jaar gezichtsbepalend fotograaf te zijn van een landelijk dagblad.

Daarnaast viert Vincent Samuel Mentzel (Hoogkarspel, 1945) dit jaar zijn 70ste verjaardag. Voor het Dordrechts Museum nóg een reden om in dit kroonjaar een tentoonstelling samen te stellen.

Wederzijdse klik

In zijn werk zoekt Mentzel het gewone in het ongewone en het bijzondere in het alledaagse. Façades interesseren hem niet, de achterkant daarvan des te meer. Hij maakte tweemaal de officiële staatsieportretten van koningin Beatrix, in 1980 en 2010. Ook de portretten die zijn gebruikt voor zowel de postzegel als het silhouet van Beatrix op de Nederlandse munt zijn van zijn hand.

In de afgelopen halve eeuw heeft Mentzel vele Oranjes voor zijn lens gehad. Het contact met hen is altijd plezierig geweest. Mentzel: ‘Dat spoort geheel met mijn manier van werken. Wie ik ook fotografeer – politici, bouwvakkers, kunstenaars, koninklijke hoogheden – , steeds probeer ik een wederzijdse klik te laten ontstaan. Ik wil de tijd hebben om met mensen te praten, hen een beetje te leren kennen, over hun werk te horen, hun omgeving te observeren.’

Dordrecht

Vincent Mentzel keert met de tentoonstelling Koninklijke foto’s – Vincent Mentzel in Het Hof terug naar Dordrecht. De stad waar hij als domineeszoon zijn jeugd doorbracht. Waar hij de Statenschool en later het Christelijk Lyceum doorliep. De stad waar hij gymnastiekles kreeg in de Statenzaal van het historische Hof, waar nu zijn tentoonstelling wordt getoond. Waar in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden en waar het ‘Oranje-verleden’ van fotograaf Vincent Mentzel nieuw leven wordt ingeblazen.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek met tekst van Gijsbert van Es en vormgegeven door Irma Boom.

Sluit het Verborgen Museum