Feesten voor de vrijheid

9 september 2016 t/m Eind juli 2017
Beelden uit de collectie Simon van Gijn

Geniet mee met Dordtse feestvierders van vroeger en bekijk nooit eerder getoonde kostuumtekeningen. Parels uit de collectie die anders in het depot verborgen blijven, worden getoond. De tentoonstelling Feesten voor de vrijheid laat een selectie zien uit de bijzondere prentenverzameling van Dordtse bankier en verzamelaar Simon van Gijn (1836 – 1922).

Van Gijn beschouwde zijn collectie als een spiegel voor het heden. Door het verleden te kennen, kun je het heden beter begrijpen, vond hij. De talloze typisch Dordtse prenten, affiches, portretten en kaarten die Van Gijn verzamelde, bundelde hij tot Dordracum Illustratum. Deze collectie schonk hij honderd jaar geleden – in 1916 – aan de gemeente Dordrecht.

Over Simon van Gijn

Simon van Gijn was zijn leven lang een trotse vaderlander. Als kind genoot hij het meest van uitjes naar historische plekken, als student volgde hij extra colleges vaderlandse geschiedenis. Eenmaal volwassen vormde hij een unieke prentenverzameling waarin thema’s als vrijheid en onafhankelijkheid zijn interesses reflecteerden.

Meer dan prenten

Bijzonder is de rijkdom en diversiteit van Dordracum Illustratum, die de stad in beeld brengt, niet alleen in prenten en tekeningen, maar ook in onder andere foto’s, affiches, prentbriefkaarten en zelfs een spel. Tot op de dag van vandaag is het één van de belangrijkste onderdelen van de Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht. De collectie is geheel gedigitaliseerd en online te raadplegen.

Huis Van Gijn

Met een speciale combi-dagkaart bezoek je voor slecht €15 ook Huis Van Gijn, het voormalige woonhuis van Simon van Gijn. In zijn huis aan de Nieuwe Haven vindt u talloze schilderijen, zilver, wapens en andere voorwerpen die de geschiedenis tastbaar maken. De bibliotheek, de studeerkamer en de tweede verdieping waren speciaal ingericht voor zijn enorme prentenverzameling. Dat was hard nodig, want rond de eeuwwisseling bezat Van Gijn maar liefst 35.000 gravures, tekeningen, affiches, reclames, uitnodigingen, visitekaartjes, prentbriefkaarten en foto’s! Kijk voor meer informatie op www.huisvangijn.nl

Publicatie

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt het boek Passie voor prenten. Simon van Gijn als verzamelaar 1836-1922) met daarin ruim aandacht voor Van Gijns prenten, zowel in woord als in beeld.

Sluit het Verborgen Museum