Dordtenaren: Boven Water

Water zorgt soms voor overlast en rampen, maar geeft ons ook welvaart en vermaak. Al eeuwen lang heeft het water een belangrijke invloed op het dagelijks leven in Nederland.

Zo ook in Dordrecht, de stad gelegen aan drie rivieren; een van de drukst bevaren waterknooppunten van Europa. Water maakt Dordrecht tot de grootste en rijkste handelsstad van Holland in de Middeleeuwen. Maar door de Sint-Elisabethsvloed van 1421 worden de stad en haar economie hard getroffen en komt Dordrecht op een eiland te liggen. Eeuwenlang kan de stad alleen over het water bereikt worden, totdat de eerste spoorbrug er komt.

In Dordtenaren: Boven Water laten museum Het Hof van Nederland en het Regionaal Archief Dordrecht de verstrengeling van de stad en het water zien. Van natuurgeweld tot waterpret: unieke objecten uit het archief en historische foto’s vertellen hoe de inwoners van Dordrecht al honderden jaren omgaan met nattigheid en het hoofd boven water proberen te houden.

Waterpolospeler Brigitte Sleeking (TeamNL) vertelt over water en sport

Brigitte Sleeking maakte in februari 2018 haar debuut voor het Nederlandse waterpoloteam. Vijf maanden later werd ze met Oranje Europees kampioen in Barcelona. In 2021 ging ze met TeamNL de Olympische Spelen in Tokio, Japan.

Ze vertelt wat water en sport voor haar betekenen.

Boswachter Thomas van der Es vertelt over water in de Biesbosch

Boswachter Thomas over de plek waar de twee grootste rivieren van Europa samenkomen.
En waar de combinatie van zoetwater en getijden zorgt voor natuur die uniek is in de wereld…

…De Biesbosch

Judith Meurs vertelt over water (jeugdbestuurder Waterschap Hollandse Delta)

Judith Meurs is jeugdbestuurder bij Waterschap Hollandse Delta. Ze vertelt wat water voor haar betekent.

Voormalig brugwachter Kees de Vries vertelt over leven met het water in Dordrecht

Kees vertelt over het leven als brugwachter en hoe hij tussen het werk door schilderijen maakte van Dordrecht en het water.

Sluit het Verborgen Museum