Dordrecht ontvangt meer dan 60 historische Bijbels

25 april ontving het Regionaal Archief Dordrecht in aanwezigheid van wethouder Rinette Reynvaan meer dan 60 Dordtse Bijbels. Ze zijn gedrukt tussen 1595 en 1790; het merendeel is afkomstig van de beroemde drukkersfamilie Keur. De Bijbels zijn een genereuze schenking door de heer Wim van ’t Zelfde. Tot nu toe bevonden zich in de Collectie Dordrecht slechts enkele Statenbijbels. De schenking is een prachtige aanvulling voor de Collectie Dordrecht en sluit aan op de tentoonstelling Te Kunst en te Keur.

In 1477 verschijnt het allereerst gedrukte boek in Nederland, de Bijbel. Dit is nog steeds het meest verkochte boek ter wereld. Tijdens de Synode van Dordrecht wordt opdracht gegeven voor een nieuwe officiële Nederlandse vertaling van de Bijbel. Deze vertaling komt direct uit de grondtekst en verschijnt voor het eerst in 1637. Gefinancierd en geautoriseerd door de Staten-Generaal krijgt het de naam: Statenvertaling. Ook in Dordrecht werd de Statenvertaling gedrukt, onder meer door de beroemde familie Keur.

Op 25 april wordt de collectie van het Dordrechts Museum uitgebreid met 63 nieuwe Bijbels, veelal uitgegeven door de familie Keur. De ingekleurde Keurbijbel uit 1686 behoort ook tot de selectie en is nu te zien in het Hof van Nederland, in de tentoonstelling Te Kunst en te Keur. Deze Bijbel werd waarschijnlijk ingekleurd door de  Amsterdamse ‘meesterafzetter’ Dirck Jansz van Santen. Afzetters waren ambachtslieden die atlassen, Bijbels en andere boeken inkleurden. Een kaart uit deze Bijbel wordt al tentoongesteld in de huidige expositie Werk, Bid & Bewonder.

Bijbeloverdracht wethouder Rinette Reynvaan en Dordrechts Museum directeur Peter Schoon. Foto Dirk Hol.

Over de Tentoonstelling te Kunst en te keur. 400 jaar Statenbijbels

De Synode van Dordrecht gaf opdracht tot de eerste officiële Nederlandse Bijbelvertaling: de Statenvertaling. In de uitvoering van deze Bijbels werd het Woord soms tot kunst verheven. De Dordtse drukkersfamilie Keur was in de periode 1666 – 1756 dé specialist op het gebied van Statenbijbels op maat. In de tentoonstelling Te Kunst en te Keur – te zien tot 2 juni 2019 in het Hof van Nederland – maakt de bezoeker kennis met de familie Keur en een prachtige selectie door hen gedrukte en uitgegeven Statenbijbels.

Deze in opdracht gemaakte Bijbels zijn er in allerhande formaten, waarbij de tekst soms geïllustreerd wordt door fraaie ingekleurde kaarten of prenten. Meestal gold: hoe rijker de koper, hoe rijker de Bijbel. De rijkdom van Keur bleef niet bij Bijbels alleen. De familie Keur zelf groeide uit tot een vooraanstaande familie in 18e-eeuws Dordrecht.

Op het plein voor het museum staat gedurende de tentoonstelling een robotarm die de hele Statenbijbel uitschrijft. Dit werk – van het Duitse kunstenaarscollectief Robotlab – is voor het eerst in Nederland te zien en wordt getoond in een glazen huis, vrij toegankelijk voor iedereen.

De tentoonstelling Te Kust en te Keur komt tot stand in samenwerking met het Nederlands Bijbelgenootschap. Zowel de exposite als de robotarm maken deel uit van het programma Ode aan de Synode, waarmee de stad viert dat 400 jaar geleden de Synode van Dordrecht plaatsvond.

Lees meer

Te kunst en te Keur

bios (Robotarm)

Sluit het Verborgen Museum