Voortgezet Onderwijs

Met de klas naar Het Hof van Nederland

In het Hof van Nederland valt veel te leren over de geschiedenis van Dordrecht en de historie van Nederland. Voor verschillende leeftijdsgroepen zijn onderwijsprogramma’s ontwikkeld. Deze sluiten aan op de canonvensters en de tien tijdvakken van De Rooij (onder meer Karel V, Willem van Oranje, de Republiek, de Statenbijbel, de Watersnood, de Industrialisatie).

 

In de kelders van het Hof is een oude brief gevonden. Een monnik uit het verleden vraagt de leerlingen om hulp: kunnen zij er voor zorgen dat een groot oud geheim van de stad bewaard blijft? Aan de hand van een kaart, aanwijzingen van de Hofwachters en mysterieuze kistjes komen leerlingen stap voor stap dichterbij de oplossing. Met een speciale zaklamp vinden ze verborgen codes, die van groot belang zijn voor de ontrafeling van het raadsel.

Na afloop testen de leerlingen hun opgedane ervaringen en kennis in de spannende Hofquiz.

Tarief

Nieuwe tarieven per 1 september 2018
Scholen | 90 minuten | €55
Prijs is per 15 leerlingen, de entree is gratis. Scholen kunnen betalen met de cultuurkaart.

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail onderwijs@hethofvannederland.nl

Begeleiding

Vanuit het museum zijn er speciale museumdocenten die de klas ontvangen en begeleiden tijdens een bezoek. Daarnaast is de begeleiding vanuit school heel belangrijk. De leerlingen spelen een educatief spel, maar ook de docenten en begeleidende ouders spelen mee. Zij hebben een actieve en belangrijke rol tijdens het bezoek. Per 8 leerlingen vragen wij min. 1 begeleider (de toegang is gratis voor de begeleider).
Zitten er in je klas kinderen die mindervalide zijn, meld dit dan bij je reservering. Het Hof heeft daarvoor voorzieningen, maar extra begeleiding is wel gewenst.

Huisregels

Lees voor je bezoek samen met je leerlingen de huisregels door.

 

Hofwachterkaarten

De begeleiders krijgen de rol van Hofwachter. Dit houdt in dat zij onderdeel zijn van het spel. Ze ontvangen een set Hofwachterkaarten aan het begin van het bezoek. Op deze kaarten staan tips, aanwijzingen, extra informatie etc. Hiermee kunnen de begeleiders de leerlingen helpen. Het is aan te raden om deze Hofwachterkaarten alvast door te nemen. De kaarten kun je hier ter voorbereiding vast downloaden.

Docentenhandleiding

De nieuwe opstelling van Het Hof biedt veel aanknopingspunten voor het onderwijs. Er is dan ook een uitgebreid educatief programma ontwikkeld voor diverse onderwijsniveaus. Deze docentenhandleiding zet de mogelijkheden voor uw klas op een rijtje, van praktische en inhoudelijke informatie tot lessuggesties en kijktips.

Een spel door het Hof van Nederland in Dordrecht. Voor jong én oud.

1572 | In Dordrecht is de spanning te snijden. Alva voert namens de Spaanse koning een schrikbewind. Watergeuzen hebben net ‘in naam van Oranje’ Den Briel ingenomen. Handelaren hopen op betere tijden. Bewoners van Dordrecht vragen zich af: wat staat ons te wachten?

Zoveel mensen, zoveel belangen. In deze spannende en interactieve citygame kruipen leerlingen in de huid van één van de bewoners van de stad en proberen het verloop van de gebeurtenissen naar hun hand te zetten. Met een tablet gaan ze op pad in de binnenstad van Dordrecht. In groepjes voeren ze opdrachten uit en strijden tegen de andere teams. Doel is samen tot een ‘akte van vrijheid’ te komen, maar dan wel met zo gunstig mogelijke voorwaarden voor hun eigen personage. Wie wint de meeste stemmen in de stad en heeft daarmee de meeste macht bij het opstellen van de akte? Snel zijn, slim zijn en strategisch denken: daar draait het om in deze buitengame.

Tarief

Nieuwe tarieven per 1 september 2018
Scholen | 120 minuten | rondleiding, game | €160
Prijs is per klas, de entree is gratis. Scholen kunnen betalen met de cultuurkaart.

Reserveren

Neem voor meer info en reserveringen direct contact op.
Dit kan via nummer (0)78 -770 87 08 of per e-mail onderwijs@hethofvannederland.nl

Begeleiding

Vanuit het museum zijn er speciale museumdocenten die de klas ontvangen en begeleiden tijdens een bezoek. Daarnaast is de begeleiding vanuit school heel belangrijk. De leerlingen spelen een educatief spel, maar ook de docenten en begeleidende ouders spelen mee. Zij hebben een actieve en belangrijke rol tijdens het bezoek. Per 15 leerlingen vragen wij min. 1 begeleider (de toegang is gratis voor de begeleider). Het is aan te raden om van te voren de docentenhandleiding door te nemen.

Zitten er in je klas kinderen die mindervalide zijn, meld dit dan bij je reservering. Het Hof heeft daarvoor voorzieningen, maar extra begeleiding is wel gewenst.

Huisregels

Lees voor je bezoek samen met je leerlingen de huisregels door.

 

Docentenhandleiding

De opstelling van Het Hof biedt veel aanknopingspunten voor het onderwijs. Er is dan ook een uitgebreid educatief programma ontwikkeld voor diverse onderwijsniveaus. Deze docentenhandleiding zet de mogelijkheden voor uw klas op een rijtje, van praktische en inhoudelijke informatie tot lessuggesties en kijktips.

 

Educatieve programma's

Ontdek de educatieve programma’s in Het Hof van Nederland, Huis Van Gijn en het Dordrechts Museum.

Educatief aanbod andere locaties

Het Hof van Nederland, Dordrechts Museum, Regionaal Archief Dordrecht, en Huis Van Gijn  zijn één organisatie voor kunst, archief en geschiedenis van de stad Dordrecht. Met energie, elan en ambitie werken we aan een gevarieerd programma van tentoonstellingen en activiteiten. Hieronder ontdek je een greep uit het gezamenlijke educatieve aanbod.

Ateliergeheimen

Dordrechts Museum
In deze rondleiding kijken we naar schilderijen in combinatie met de materialen en gereedschappen die gebruikt worden door kunstenaars. Hoe wordt een ets gemaakt? Hoe maakt een schilder een compositie? Wat is stofuitdrukking? Wat is een handschrift? Waar haalt een kunstenaar zijn/haar ideeën vandaan? Een aansluitend bezoek aan een kunstenaar in zijn of haar atelier in Pictura’s Teekengenootschap behoort tot de mogelijkheden!

Klikken met kunst

Dordrechts Museum
Musea worden door jongeren vaak gezien als statige plekken waar niks kan of mag. Hardop praten of lachen in een museum, kan dat wel? En als je geen kenner bent, mag je dan wel over kunst praten? De jongeren van Take pART doorbreken die taboes met hun nieuwste project in het Dordrechts Museum: Klikken met Kunst. Daarin geven ze een verfrissende en vooral heel persoonlijke kijk op kunst. Hun experimenten hebben we gevangen in een nieuwe multimediatour waarbij ze tips geven en je zelf kunt gaan ontdekken wat jouw eigen klik is!

Ontdek het huis

Huis Van Gijn
Voor alle klassen in het voortgezet onderwijs bieden wij rondleidingen aan door het voormalige woonhuis van Simon van Gijn (1836-1922). Leerlingen kunnen ook zelfstandig op pad met een speciale Kijkwijzer. Daarnaast bieden we de nodige inspiratie voor het CKV-dossier en profielwerkstukken

Op maat

Alle locaties
Wij adviseren docenten die in de klas aandacht willen besteden aan een historisch onderwerp, het culturele erfgoed of de geschiedenis van Dordrecht en de regio. Zo maken kinderen aan de hand van bronnen uit onze collectie kennis met het verleden van hun eigen leefomgeving.

Sluit het Verborgen Museum