Elke dag te doen

in Het Hof van Nederland

Vanwege de corona-maatregelen kan het voorkomen dat niet alle activiteiten zoals vermeld op deze website, ook daadwerkelijk aangeboden kunnen worden. 

Beleef de geschiedenis van Dordrecht als oudste stad van Holland en ontdek dat er ook gebeurtenissen van landelijk belang hebben plaatsgevonden. Voor families met kinderen is er het Grote Hofspel, waarbij jullie er samen achter komen hoe de mensen hier vroeger hebben geleefd. Of ga als een echte reporter aan de slag met het maken van een krant. Wil je na je bezoek aan het museum de stad ontdekken? Dan kun je een gratis stadswandeling afhalen bij de balie. Zo ontdek je historisch Dordrecht tijdens een mooie wandeling. Maar niet nadat je eerst hebt plaatsgenomen op de eerste rij bij de film De Vrije Staten – met Nederlandse topacteurs – op de plek waar de eerste Vrije Statenvergadering in 1572 ook daadwerkelijk plaatsvond.

Ook online is er veel te beleven. Ontdek het hier.

Voor het hele gezin

Het Grote Hofspel

Breng je een bezoek aan Het Hof Van Nederland met je vader, moeder, opa, oma, vriendje of vriendinnetje? Het maakt niet uit met wie je komt! Het Grote Hofspel speel je met iedereen! Door middel van het spel kom je erachter hoe de mensen hier vroeger hebben geleefd. Wist jij bijvoorbeeld dat de mensen vroeger bijna nooit in bad gingen? En dat het speelgoed waarmee de kinderen speelde helemaal niet zo anders is dan nu? Je komt het allemaal te weten tijdens dit actieve spel!

Kosten: €2,50 | Voor de hele familie, alle leeftijden | vraag er naar bij de balie

De Hofkrant zoekt een reporter!

Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer te weten komen over het nieuws van vroeger? Ga dan door het museum met de Hofkrant. In de Hofkrant staan allerlei opdrachten die jij moet voltooien. Je kunt de krant zelf in vullen of samen. Leuk voor families met kinderen vanaf 6 jaar.

 

Neem plaats op de eerste rij bij de film De Vrije Staten op de plek waar de eerste Vrije Statenvergadering in 1572 ook daadwerkelijk plaatsvond. De film wordt doorlopend vertoond.

Stadswandeling

Ontdek na je bezoek aan Het Hof van Nederland de stad aan de hand van drie speciale thema wandelingen. Gratis af te halen aan de balie.

Water en welvaart

Ontdek Dordrecht als handelsstad aan het water. Afstand ca. 3,5 kilometer.
Dordrecht ligt aan een knooppunt van rivieren. Dankzij deze ligging ontstond in de middeleeuwen een bloeiende handel. Ruim voordat de Gouden Eeuw in de rest van Holland aanbrak, heerste hier al enorme welvaart. Maar het water was en is ook een bedreiging. Meer dan eens kreeg de stad natte voeten. Deze wandeling vertelt u het verhaal van het water – vriend en vijand tegelijk.

Geloven in Dordrecht

Ontdek Dordrecht als stad van katholicisme, protestantisme en vele andere geloven. Afstand ca. 3,5 kilometer.
Dordrecht en geloof horen bij elkaar. De Grote Kerk is dé icoon van de stad. Dordrecht telt van oudsher veel kerkgenootschappen en andere religieuze en levensbeschouwelijke groeperingen. Elk met hun eigen plaatsen van samenkomst. Vooral het centrum van de stad dankt daar bijzondere gebouwen aan. Gebouwen met verhalen. Deze ‘pelgrimsroute’ leidt u langs religieuze plekken in Dordrecht.

Oranjes in Dordrecht

Ontdek de band tussen Dordrecht en de Oranjes. Afstand ca. 3,5 kilometer.
Dordrecht heeft, als oudste stad van Holland, altijd een band gehad met de Oranjes. Hier, in Het Hof, vond in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. Willem van Oranje werd erkend als stadhouder en werd de officiële leider van de Opstand tegen de Spaanse overheerser. De eerste stap op weg naar een onafhankelijk Nederland. Heel wat Oranjes hebben sindsdien de stad bezocht. Deze Oranjeroute vertelt u waar ze waren en wat ze deden.

Rondleiding met een App

De themarondleidingen in het museum zijn uit te breiden met een tour door de stad, via de app izi.travel. In het museum is een QR-code (in ‘de vooruitgang’) en er zijn foldertjes met een beknopte versie van de tour. De app heeft audiofragmenten en beeldmateriaal. De tours zijn ook online te bekijken.

Tijdelijk niet beschikbaar

Combi-dagkaart

Het Hof Van Nederland, Het Dordrechts Museum, Regionaal Archief Dordrecht en Huis Van Gijn zijn één organisatie voor kunst, archief en geschiedenis van de stad Dordrecht. Met een combi-dagkaart ontdek je voordelig historisch museum Het Hof van Nederland, ontdek je zes eeuwen Nederlandse schilderkunst in het Dordrechts Museum en stap je terug in de tijd in Huis Van Gijn. Kaartje online bestellen

Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum is sinds 1842 uitgegroeid tot een van de belangrijkste stedelijke musea van het land. Het museum heeft een internationaal bekende collectie schilderkunst, die ruim zes eeuwen Nederlandse schilderkunst omvat: van de 16e eeuw tot nu.

Huis Van Gijn

Huis Van Gijn in Dordrecht is het voormalige woonhuis van Simon van Gijn (1836-1922). Wie door zijn huis dwaalt, waant zich honderd jaar terug in de tijd. Te gast bij Van Gijn. De bewoners lijken elk moment thuis te kunnen komen.
Sluit het Verborgen Museum