Wereldberoemd in Japan

Siebold, wie kent hem niet?

  • Type Lezing
  • Prijs € 7,50

Koop uw kaartje online

In het kader van de tentoonstelling Kaiyo-Maru, Japans oorlogsschip van Dordtse bodem verzorgt Kris Schiermeier, directeur Japanmuseum SieboldHuis Leiden op zaterdag 16 januari een exclusieve lezing in Het Hof van Nederland. Aansluitend is er een rondleiding door de fraaie tentoonstelling.

Onder de titel Wereldberoemd in Japan: Siebold, Wie kent hem niet? neemt Schiermeier u mee naar een bekend persoon uit de Japanse geschiedenis, de Beierse arts Philipp Franz von Siebold. Deze arts legde tussen 1823 en 1829 een grote verzameling aan van onder meer Japanse prenten, fossielen, geprepareerde dieren en oude landkaarten.

Het Sieboldhuis, een internationale culturele instelling waar wetenschap, moderne en traditionele Japanse kunst, cultuur en economie elkaar ontmoeten, geeft uiting aan een lange relatie tussen Japan en Nederland.

Siebold en Japan

Tijdens zijn verblijf in Japan werd Siebold ervan beschuldigd te spioneren voor de Russische staat. Het bezit van speciale verzamelingen was streng verboden. Na een periode van huisarrest werd de arts in 1829 voorgoed uit Japan verbannen, waarop hij zich vestigde in Leiden. Daar stelde hij zijn collectie open voor publiek. Koning Willem I besloot de collectie te kopen en samen met andere verzamelingen onder te brengen in een museum, de voorloper van het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Siebold bleef tijdens zijn leven een belangrijke rol vervullen als adviseur Japanse zaken.

Sluit het Verborgen Museum