Viering & herdenking 19 juli

 

 

  • Type Evenement
  • Prijs gratis, film The Movies € 8,50

De Eerste Vrije Statenvergadering was een eerste belangrijke stap op weg naar de onafhankelijkheid en vrijheid van ons land. Dit vieren wij graag! Kom naar de Kloostertuin om samen te genieten van lekker eten, muziek en voordrachten. Erna vindt de herdenkingsbijeenkomst plaats bij Het Hof van Nederland. waar onder andere burgemeester Kolff, burgemeester Wienen van Haarlem en kamerlid voor de PVDA Sander Terphuis zullen spreken. Aansluitend wordt er in Cinema The Movies Dordrecht de spraakmakende docu ‘Sprekend Nederland’ vertoond. De entree voor de film is €8,50.

Programma

17:00 – 19:00 KLOOSTERTUIN

Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u genieten van:
– Historische muziekgezelschap Slag ende Stoot en Consort Medieval music

– Het koor van Vocal Harmony Academy

– DJ-collectief B&B DJ Collectief

Verschillende voordrachten in de speakerscorner (onder andere Kees Thies)

19:00 – 20:15 HET HOF VAN NEDERLAND

19:00 Welkomstwoord door burgemeester Wouter Kolff

19:10 Annette de Vries, Hoofd Collecties Dordrechts Museum

19:20 Ds. Gertjan Vogel, namens het Platform Dordste Kerken

19:35 Jos Wienen, burgemeester van Haarlem

19:45 Sander Terphuis, kamerlid PVDA

21:15 THE MOVIES

Vertoning van de docu ‘Sprekend Nederland’. Entree voor de film €8,50

 

The Movies presenteert de recente documentairefilm Sprekend Nederland.Weet u het zeker dat u Nederlander wilt worden?” Met die vraag, gesteld aan nieuwe burgers, opent deze nieuwe documentaire van John Appel (Hazes – Zij gelooft in mij). Vervolgens neemt de filmmaker ons mee op een bijzondere reis door het Nederland van nu. We gaan langs bij partijtjes en begrafenissen, politieke bijeenkomsten en protestmarsen. We zijn aanwezig bij de viering van Koning Willem-Alexanders 50ste verjaardag, het kampioensfeest van Feyenoord en de diploma-uitreiking van middelbare scholieren. Overal worden speeches uitgesproken; woorden waarmee we talloze emoties en opnies over onszelf en over anderen manifesteren.

Sill uit Sprekend Nederland

Zo vangt Sprekend Nederland de Nederlandse tijdgeest van nu (vergelijkbaar met Alleman van Bert Haanstra uit 1963). Het levert een fraai en kleurrijk portret op van een multicultureel land in verandering; een land dat ondanks dat het verdeeld is in vele clubjes, haar geluk viert en tradities zowel doorzet als los laat. Wat overblijft is een hoopgevend gevoel dat het we het eigenlijk best wel goed hebben met elkaar. Lees meer.

Belangrijke dag uit de Nederlandse geschiedenis

De Eerste Vrije Statenvergadering was een belangrijke gebeurtenis tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Willem van Oranje was al enkele malen de strijd aangegaan met het Spaanse gezag in de Nederlanden, toen op 19 juli 1572 op zijn verzoek delegaties van 12 steden bijeenkwamen in het Augustijnenklooster in Dordrecht. Met de vergadering wilde Oranje meer steun en financiering krijgen voor zijn vrijheidsstrijd. Dit lukte: Willem van Oranje werd hersteld in zijn functie van stadhouder. Het was een belangrijke eerste stap naar de onafhankelijke Republiek, de voorloper van het Nederland van nu. Ook werd tijdens de vergadering de door Willem van Oranje gewenste vrijheid van godsdienst opgetekend. Vandaar dat de begrippen vrijheid en tolerantie belangrijke thema’s zijn die belicht worden op 19 juli.

De Eerste Vrije Statenvergadering is daarmee een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis. Weliswaar nog relatief onbekend bij de Nederlander, maar enkele jaren geleden in het blad Quest door vooraanstaande historici uitgeroepen tot de belangrijkste dag uit de Nederlandse geschiedenis.

Sluit het Verborgen Museum