Open Archiefdag

  • Type Evenement
  • Prijs Gratis

Ontdek tijdens de Open Archiefdag wat er achter de schermen bij het Regionaal Archief Dordrecht gebeurt en zie wat u er zelf kunt doen en beleven. Op de zolder van Het Hof van Nederland zijn de hele dag films van fotograaf en filmer J.L. du Parant te bekijken.

Filmprogramma

  1. Dordrecht in 1953

De kleurenfilm uit 1953 laat een prachtig beeld van Dordrecht zien in de jaren vijftig. De beelden bieden een sfeervolle collage van wat er in Dordrecht te zien en te doen was. De historische binnenstad, de moderne nieuwe woonwijken Vogelbuurt en Wielwijk, belangrijke gebouwen, scholen maar ook de gezellige drukte in de binnenstad op een zomerse zaterdag of de Dordtse kermis en de Hoffeesten, alles wordt door Du Parant duidelijk in beeld gebracht.

  1. Stichting ‘Het Vierde Prinsenkind’

Stichting ‘Het Vierde Prinsenkind’ wordt in 1947 in Dordrecht opgericht met het idee om kinderen van verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen een vakantie aan te bieden. Al snel worden ook kinderen opgenomen die in de oorlog gewond zijn geraakt en daardoor blijvend gehandicapt zijn. Het eerste vakantiekamp vindt plaats in 1947 in Norg, Drenthe.

Du Parant krijgt begin jaren vijftig de opdracht om de activiteiten van de stichting in beeld te brengen. Het draaiboek wordt geschreven door de secretaris van de stichting, de heer F. Hofstede. De filmcyclus Het licht brak door toont allerlei uitstapjes van de stichting naar vakantiebestemmingen in Nederland en België. Cameraman G. Zalm volgt de vakantievierders naar hun bestemming en legt alle activiteiten vast.

  1. De Biesbosch

In 1948 maakt Du Parant een documentaire over de Biesbosch. De film begint met een animatie die laat zien hoe het ondiepe moeras dat de Sint-Elisabethsvloed in 1421 achterlaat zich in bijna 600 jaar ontwikkelt tot de huidige lappendeken van polders, grienden, gorzen en platen. In 1948 is de Biesbosch nog het werkterrein van een aantal beroepsgroepen. We zien griendwerkers en de biezen- en rietsnijders aan het werk.

De documentaire geeft een beeld van hun loodzware werk in de zuigende modder, het klaarmaken van hun sobere maaltijd en van de slaapruimten in de primitieve griendketen. Ook de boeren komen in beeld: we zien hoe ze aardappels poten, fruit telen, koolzaad en vlas verbouwen, hooien en dorsen.

  1. Hart van Staal

Begin jaren 50 maakt Du Parant Hart van Staal, een documentaire met geluid over de Alblasserdamse kabelfabriek. Te zien zijn onder andere de smeltovens, de walserijen en de dagelijkse gang van zaken.

  1. Christelijke Gymnastiekvereniging D.I.O.

De propagandafilm over de Christelijke Gymnastiekvereniging D.I.O. (Door Inspanning Ontspanning) uit 1954 laat zien wat sport voor ons kan betekenen. ‘Sport geeft zelfbeheersing, kweekt zelfvertrouwen en geeft je body meer weerstand’. De film toont opvoeringen in Kunstmin, marsen, fietstochten en het jaarlijkse zomerkamp waar ‘teamgeest wordt gekweekt en vriendschapsbanden worden versterkt’.

Programma Open Archiefdag

Tijdens de Open Archiefdag is er nog veel meer te doen en te ontdekken.
Download het programmaboekje voor het complete programma & tijden.

Sluit het Verborgen Museum