Avond van de geschiedenis

  • Type Evenement
  • Prijs Gratis

Zaterdag 27 oktober organiseert het Regionaal Archief Dordrecht de Avond van de Geschiedenis. Na het succes van vorig jaar opent Het Hof van Nederland voor de tweede keer in de avonduren zijn deuren voor een bijzonder programma, dat dit jaar geheel in het teken staat van het thema Opstand.

Reizend theatergezelschap Stadsavonturen strijkt neer in Het Hof van Nederland. Samen met medewerkers van het Regionaal Archief Dordrecht laten zij bezoekers de rijke historie van de stad beleven. Met doorlopende, interactieve voorstellingen met magie, verhalen, muziek en theater vertellen zij de geschiedenis van de stad en ons land.

Sluit je aan bij de Opstand

Nederland werd geboren uit een opstand: de 80-jarige oorlog (1568-1648). Schuif aan bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572 en zie welke belangrijke rol Dordrecht speelde in deze opstand tegen de Spaanse bezetter. Ontdek hoe in de middeleeuwen ridders de stad wekenlang belegerden en hoor waarom een heldhaftige kolonel onder kanonvuur van Napoleons Franse troepen de Merwede over stak.

Ook het verzet in de Tweede Wereldoorlog komt aan bod, met de overval op het huis van bewaring en de bevrijding van Lenie Dicke. De recente geschiedenis is vertegenwoordigd met het burgerprotest tegen de bouwplannen in de Zuidpolder, in 2010. Herbeleef deze spannende verhalen door ballades over helden, interactieve vertellingen en theatrale opvoeringen op sfeervolle locaties. Bijvoorbeeld onder de poorten bij Het Hof, waar patriotten en prinsgezinden elkaar plots te lijf gaan. Wat gebeurt hier? Aan wiens kant sta jij?

Filmprogramma Dordtenaren Demonstreren

Op de zolder van Het Hof van Nederland worden archieffilms over opstand in Dordrecht vertoond. Van de grote optocht op de Dag van de Arbeid in 1926 tot aan het protest tegen het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, in 1981.

Stemmen op Stuk van het Jaar

In oktober is ook de landelijke verkiezing voor het Stuk van het Jaar. Welke boeiende, mooie en ontroerende schatten zijn er te vinden in de Nederlandse archieven?

Het Regionaal Archief Dordrecht zendt de moord op de Dordtse gebroeders De Witt in als archiefstuk. Een van de meest geruchtmakende politieke moorden uit onze geschiedenis, die vaak is afgebeeld op schilderijen en tekeningen.

Iedereen kan in oktober stemmen op www.stukvanhetjaar.nl en eind van de maand wordt bekendgemaakt welk stuk gewonnen heeft.

Praktisch

De Avond van de Geschiedenis vindt plaats op zaterdag 27 oktober van 19:30 tot 22:30 uur in Het Hof van Nederland. Toegang is gratis. Dit bijzondere evenement wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis, hét historisch evenement van Nederland. In oktober spoelen we terug, dit jaar rond het thema Opstand. Wat kunnen opstanden uit het verleden ons leren over verzet en vrede in onze huidige tijd?

Dordtenaren demonstreren, te zien op de zolder van Het Hof van Nederland.
Sluit het Verborgen Museum