Archief-wijzer

  • Type Workshop
  • Datum 7 november 2020
  • Tijd 14:00 - 15:30
  • Prijs Gratis

Het Regionaal Archief Dordrecht geeft zaterdag 7 november een workshop over  800 jaar Dordtenaren in VERZET, een tentoonstelling die in Het Hof van Nederland te zien is. In deze Archief-wijzer komt met name het tragische leven van de Dordtse kunstenaar en martelaar Jan Woutersz van Cuyck aan bod.

In december 2019 ging de tentoonstelling 800 jaar Dordtenaren in VERZETopen. Deze tentoonstelling is door het Regionaal Archief Dordrecht gerealiseerd in het kader van 800 jaar Dordrecht. In de afgelopen 800 jaar zijn de Dordtenaren regelmatig in verzet gekomen tegen vijanden, onderdrukking, onrecht of het slopen van hun mooie stad. In de tentoonstelling is dit uitgewerkt aan de hand van een negental thema’s. Over veel onderwerpen is natuurlijk veel meer te vertellen dan dat er op de tentoonstelling te zien is.

Een van deze onderwerpen is de terechtstelling van Jan Woutersz van Cuyck in 1572. Hij was kunstschilder en glasgraveur en is vanwege zijn doperse overtuiging op de brandstapel terechtgesteld. Tijdens zijn gevangenschap zou hij een portret hebben moeten schilderen van de schout Jan van Drenckwaert als Salomo die het beroemde Salomonsoordeel velt. Jan van Cuyck is vooral hierom bekend geworden. In de eeuwen erna wordt er nog geregeld over hem geschreven. Zelfs de schrijfster A.L.G. Bosboom-Toussaint schrijft in de negentiende eeuw nog een geromantiseerde versie van zijn leven. Wat klopt er nu wel en niet van dit verhaal? Is het schilderijtje dat we in het Hof van Nederland hebben hangen inderdaad het beroemde schilderij waar over geschreven is? Wat kunnen we in de archiefcollectie nog meer vinden over deze beroemde Dordtenaar?

Tijdens deze workshop beantwoordt archivaris Wim Koole niet alleen deze vragen maar vertelt u tevens hoe u zo’n historisch onderzoek aan kunt pakken. Tijdens de workshop bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen en advies in te winnen over hoe u kunt zoeken in de Dordtse archieven. Vanwege de coronamaatregelen is het aantal plekken beperkt en het vooraf online aanmelden via een email naar  ls.kramer@dordrecht.nl  verplicht. De tentoonstelling 800 jaar Dordtenaren in VERZET is nog tot het voorjaar van 2021 in het Hof van Nederland te bezichtigen.

Praktisch

Zaterdag 7 november | Gratis | Regionaal Archief Dordrecht | Hof 6 | 14:00 – 15:30 | Aanmelden is verplicht en kan via het sturen van een email naar ls.kramer@dordrecht.nl.

 

Sluit het Verborgen Museum